Beste lezer,

Een gevoeliger onderwerp is in de Protestantse Kerk in Nederland haast niet te vinden: het homohuwelijk. Het landelijk kerkbestuur vergadert er volgende week over en de kerkleiding heeft alvast een voorzet gedaan: het onderscheid tussen het heterohuwelijk (dat in de kerk een volwaardige plek heeft) en andere relaties blijft op papier bestaan, maar dat is wat de kerkleiding betreft in het vervolg alleen een papieren onderscheid. De behoudende rechterflank van de kerk zet zich schrap, want die vindt dat er in de kerk nu al veel te veel ruimte wordt gegeven aan het homohuwelijk. En op de andere flank is ook beweging: die vindt het voorstel van de kerkleiding veel te mager. In deze nieuwsbrief leest u er meer over.
Verder in de editie van deze week: hoe Aristoteles ons in het dagelijks leven kan helpen; de start van de herdenking van 400 jaar Synode van Dordrecht; wat de komst van robots in onze woningen betekent voor menselijke relaties; een zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom er eigenlijk antisemitisme is; en nog veel meer.


Veel leesplezier!


Nico de Fijter
chef religie&filosofie


PS: zaterdag starten we met een reeks verhalen die onderzoeken hoe de filosofie ons kan helpen in het denken over de gezondheidszorg.